Onzichtbare beugels

Er zijn transparante beugels (aligners), waarmee kleine standafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd.

Een slotjesbeugel kan meestal net wat minder zichtbaar of opvallend uitgevoerd worden door witte in plaats van metalen slotjes te gebruiken. Soms is het echter ook mogelijk om de beugelbehandeling uit te voeren met behulp van een serie van onzichtbare aligners (of kapjes), waarbij elke week een nieuwe aligner uit de serie gedragen moet gaan worden. Met deze kapjes kunnen tanden rechtgezet worden en kunnen (kleine) spleetjes tussen tanden gesloten worden zonder dat dit zichtbaar is. Buiten kleine bolletjes van composiet (= tandkleurig vulmateriaal) die op sommige tanden en kiezen worden geplakt, zie je niets van deze beugel omdat de kapjes transparant zijn. Niet alleen voor de esthetiek, maar ook bij de aanwezigheid van veel kronen of andere specifieke situaties, bieden kapjes voordelen ten opzichte van slotjes.

Echter, zeker niet iedere beugelbehandeling kan met behulp van kapjes uitgevoerd worden. Een voorwaarde daarvoor is dat bij de start van de behandeling de stand van zowel de kaken als de kiezen al goed zijn ten opzichte van elkaar omdat je deze niet kan veranderen met deze kapjes. Het is belangrijk om de kapjes altijd te dragen (behalve bij het eten, drinken en poetsen) en om alle gedragen kapjes altijd te bewaren en mee te nemen naar de maandelijkse controle. Het poetsen is niet anders dan zonder beugel.

Kapjes moeten met een borstel, koud water en eventueel met wat tandpasta schoongemaakt worden. Bij warm water vervormen de kapjes. Reinig de kapjes nooit met tabletten voor een kunstgebit of beugel. 

Qua kosten (categorie 7, declaratiecode F471A) zijn er wel grote verschillen; een behandeling met behulp van onzichtbare kapjes is meestal € 1.100 (range: € 600 - € 1.500) duurder dan een behandeling met een slotjesbeugel. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht door het laboratorium dat voor ons ieder onzichtbaar kapje maakt op basis van een 3D-geprint model die de tandstand van dat moment weergeeft.