Poetsen

Als je een vaste beugel hebt is het tandenpoetsen een stuk lastiger. Het kost nu meer tijd en aandacht om je gebit goed schoon te houden. Bij het plaatsen van de vaste beugel krijgt een patiënt standaard instructies over het poetsen.
Het is belangrijk om je gebit minimaal twee keer per dag te poetsen. Gebruik

 

tandpasta met fluoride en een elektrische tandenborstel geniet de voorkeur. Kies een tandenborstel met een kleine borstelkop en met medium haren. Het resultaat van het poetsen hangt ook af van het plaatsen van de borstel op de tanden en kiezen. Kijk daarom goed in de spiegel en neem voldoende de tijd.

stap 1 Begin met een ragertje (maat: 6 mm) om onder de draad schoon te maken. Om deze beter te hanteren, is het handig hem voor te buigen. Deze ragertjes zijn bij de drogist te verkrijgen. Poets na het ragen de boven- en onderkaak. 

stap 2 Begin achterin en poets vervolgens de hele tandboog, zodat er geen plaatsen worden overgeslagen. Houd de borstel zoals op de foto (onder een hoek van 45 graden) in de richting van het tandvlees, boven de draden en slotjes, op de rand van het tandvlees en de tand. Maak een keer of 5 à 10 een korte beweging heen en weer, zodat de haren van de borstel vrijwel op dezelfde plaats blijven. Schuif dan de borstel een stukje op naar een aansluitende plaats en maak weer dezelfde korte beweging. Zorg ervoor dat je tandvlees wordt mee gepoetst.

stap 3 Plaats de borstel boven de draden en slotjes, maar nu zo, dat juist tussen de slotjes wordt gepoetst. Maak dezelfde beweging als hiervoor.

stap 4 Plaats de borstel onder de draden en slotjes.

stap 5 Poets de binnenkant van je tanden en kiezen door ook hier de borstel onder een hoek te plaatsen en de korte beweging te maken. Zorg er nu ook voor dat je tandvlees wordt mee gepoetst.

stap 6 Poets de kauwvlakken van je kiezen in de boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en een wat grotere poetsbeweging te maken.

Bij gebruik van een elektrische tandenborstel:                                   Laat de borstelharen 5 tot 10 tellen op één plek staan, de borstel doet het werk. Schuif dan de borstel een stukje op naar een aansluitende plaats en herhaal dezelfde positie. 

stap 1 stap 2
stap 3 stap 4
stap 5 stap 6