De orthodontische behandeling

Bij het eerste bezoek beoordeelt de orthodontist of een behandeling nodig is en op welk tijdstip deze het beste kan worden gestart.

De orthodontist vertelt wat zijn indruk is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Tevens wordt er een kostenopgave meegegeven.

Voor het vaststellen van het definitieve behandelplan en om de patiënt verder te informeren, wordt een vervolgafspraak gemaakt voor aanvullend onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit het maken van gebitsmodellen en aanvullende röntgenfoto’s. Daarnaast wordt een anamnese (vragenlijst) afgelegd en poetsinstructies gegeven.
Na het bestuderen van dit onderzoek kan de orthodontist de diagnose opstellen. Hierna wordt in overleg met de patiënt (en ouders), het definitieve behandelplan gekozen. Ook geeft de orthodontist een indicatie over de behandelduur.

 

Na de bespreking wordt een afspraak gemaakt voor het plaatsen van de beugel. Tijdens de actieve behandeling komt de patiënt doorgaans elke 6 weken terug voor controle. Tijdens de controle kijkt de orthodontist naar het verloop van de behandeling en wordt de beugel bijgesteld (geactiveerd) voor de komende maand. Eventuele problemen worden meteen verholpen.

Aan het eind van de behandeling krijgt de patiënt in de regel een spalk (draadje) achter de voortanden om het resultaat vast te houden en recidief (teruglopen) te voorkomen.
Deze spalk blijft in de regel zo lang mogelijk zitten, tenzij deze problemen oplevert. Soms laat de spalk los of zijn er problemen met het schoonhouden.