De activator

Zojuist heb je een activator van de orthodontist gekregen. De bedoeling van dit apparaat is dat het de groei van je onderkaak beïnvloedt. Na de behandeling zullen je kaken beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Minstens zo belangrijk is dat je uiterlijk zal veranderen.

De activator zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe juiste stand houden; pas dan kan de onderkaak gaan groeien (door botaanmaak bij het gewricht). Door de kracht op de bovenkaak wordt de groei van de bovenkaak geremd. Een activator werkt alleen als hij goed, volgens de voorschriften, gedragen wordt.

Tijdens de maaltijd mag je hem even uitlaten, net als bij sporten en poetsen. Zorg ervoor dat je elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden aanhoudt. Draag je activator volgens een vast patroon.

Een activator ligt min of meer los in de mond. Wanneer je dichtbijt in de beugel, moet je dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin erg aan je activator wennen.

Veel patiënten hebben in het begin last van:

  • moe gevoel en pijn in de kauwspieren
  • moeilijk praten
  • gevoelige tanden
  • veel speeksel
  • slissende spraak

In de regel duren deze klachten niet lang, hoe beter je de activator draagt des te sneller ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg het dan gerust, we slijpen de beugel dan wat bij.

Tijdens het slapen kan het voorkomen dat de activator uit je mond valt, doorgaans zal na verloop van tijd dit probleem afnemen.

Zorg dat je de activator goed onderhoudt. Iedere keer als je je tanden en kiezen gaat poetsen, poets dan ook de beugel met wat tandpasta of zeep en een aparte borstel. Als zich tandsteen op de beugel vormt, kun je hem af en toe reinigen met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten. Zorg dat je de activator op een veilige plaats opbergt. Bewaar de activator NIET in een bakje water, maar in een afgesloten bakje.

HET IS HEEL BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST!

Terug naar infobladen