De headgear / buitenboordbeugel

Met een headgear (vaak buitenboordbeugel genoemd) wordt kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei van de bovenkaak en de kiezen, waaraan de headgear is bevestigd.

De richting van de kracht hangt af van de beoogde werking en van de manier waarop het aangezicht groeit. Soms is de kracht naar achteren en naar boven gericht en wordt een hoofdkapje (headcap) gebruikt. In andere gevallen is de kracht naar achteren en naar beneden gericht en wordt een nekband gebruikt. Via een metalen beugel met twee binnenbenen en twee buitenbenen (facebow) wordt de kracht van de buitenboordbeugel overgebracht op het gebit, meestal in combinatie met vaste apparatuur, een plaat apparaat of een activator. De soort combinatie is bepalend voor de specifieke werking van de headgear.

In het begin zal je moeten wennen aan je headgear. Omdat er kracht op je kiezen wordt uitgeoefend, zullen zij de eerste dagen gevoelig zijn. Als je de headgear goed draagt, gaan de kiezen een beetje losser staan en is de pijn verdwenen.

Het is belangrijk de volgende regels in acht te nemen:

  • Een headgear wordt volgens de instructies gedragen, dat wil zeggen 14 uur, 12 uur of alleen  's nachts. De orthodontist vertelt je hoeveel uur voor jou nodig is.
  • Draag de headgear volgens een vast patroon.
  • Draag de headgear niet tijdens sporten of in andere situaties waarin de facebow geduwd, getrokken of gestoten kan worden.
  • SPORTEN en/of STOEIEN met de headgear betekent risico voor je gebit en voor je ogen.
  • Met maaltijden mag de headgear eruit gehaald worden, maar wanneer je iets kleins eet, houdt dan de beugel in, rietjes zijn hierbij een uitkomst.
  • Als je de beugel eruit wilt halen, zorg ervoor dat je eerst de nekband of hoofdkap losmaakt, voordat je het metalen gedeelte losmaakt.
  • De nekband mag eventueel in de wasmachine, wel moeten dan de plastic safety clips en metalen klemmen worden verwijderd. De band mag niet in de droger. 
  • Neem altijd je beugel mee bij de controle afspraak, ook bij eventuele reparaties van andere beugels.
  • De binnenboog van de headgear moet dagelijks worden schoongemaakt met een tandenborstel of een tissue.

HET IS BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST!

Terug naar infobladen