De hyrax

In een normale relatie tussen boven- en onderkaak staan de kiezen van de onderkaak binnen de kiezen van de bovenkaak. Bij uw kind is dit niet het geval, maar dit kan verholpen worden.

Om ernstiger afwijkingen te voorkomen is het plaatsen van een apparaat in de bovenkaak noodzakelijk. Het wordt vastgezet of gelijmd aan de kiezen. Soms wordt het ook verankerd aan de bandjes, die om de kiezen worden geschoven.

Midden op het verhemelte zit een schroef die iedere dag een kwartslag uitgedraaid moet worden, net zover tot dat het volgende gaatje bereikbaar wordt voor het maken van de volgende kwartslag. Dit uitdraaien kan niet meer dan 28 keer plaats vinden.

Door het uitdraaien van de schroef wordt het verhemelte betrekkelijk snel breder. Er ontstaat een grote spleet tussen de voortanden en de kiezen van de bovenkaak gaan buiten de kiezen van de onderkaak staan. Het doel is dan bereikt.

Meestal is het uitdraaien wat pijnlijk, soms wat heviger, maar van korte duur. Een pijnstiller is soms nodig. Raadpleeg bij ongerustheid uw orthodontist. Misschien moet het tempo of de mate van uitdraaien gewijzigd worden.

Nadat het eindresultaat is bereikt, dient het apparaat nog een aantal maanden op zijn plaats te blijven, zodat de nieuwe gebitssituatie zich kan stabiliseren. Daarna zal de orthodontist het uit de mond verwijderen.

Zorg voor een goede mondhygiƫne, want voedsel blijft makkelijk onder of boven het apparaatje zitten. Een monddouche en fluoride houdende tandpasta zijn sterk aan te bevelen middelen om de mond en tanden gezond te houden.

HET IS HEEL BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST!

Terug naar infobladen