SEPAREREN

Separeren betekent in de orthodontie ruimte maken voor een bandje (ringetje) dat om een kies geschoven moet worden, waaraan we de boog (draad) of een orthodontische beugel kunnen bevestigen. Deze ruimte wordt gemaakt door de kiezen een klein stukje, ongeveer 1,5 mm, uit elkaar te duwen.

Het separeren doen we met een tangetje waartussen een elastiekje of metalen veertje zit. Deze elastiekjes of veertjes moeten 2 tot 14 dagen blijven zitten, totdat de benodigde ruimte is gemaakt. De elastiekjes of veertjes kunnen een beetje pijn veroorzaken. 

Toch is het belangrijk dat je ze laat zitten, anders kunnen we moeilijk de bandjes plaatsen. De gevoeligheid duurt een paar dagen, bij volwassenen kan het wat langer duren.

Wanneer de elastiekjes of veertjes uit zichzelf los komen te zitten, geeft dit niet, dat betekent dat de benodigde ruimte is ontstaan. Het is belangrijk dat je geen kleverige dingen eet, om vroegtijdig verliezen van de elastiekjes of veertjes te voorkomen.

HET IS BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST, OOK BIJ DE ELASTIEKJES OF VEERTJES.

 

Terug naar infobladen