Twin block

Zojuist heb je een Twin Block van de orthodontist gekregen. De bedoeling van dit apparaat is dat het de groei van je onderkaak beïnvloedt. Na de behandeling zullen je kaken beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Minstens zo belangrijk is dat je uiterlijk zal veranderen.

De Twin Block zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden zullen ze de onderkaak in de nieuwe, juiste stand houden; pas dan kan de onderkaak echt gaan groeien (botaanmaak bij het gewricht). Een Twin Block werkt alleen als hij 24 uur per dag gedragen wordt, volgens de voorschriften. Tijdens de maaltijd moet je hem dus inhouden, net als bij het sporten.

Wanneer je dicht bijt met de onder- en bovenbeugel, ben je verplicht dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet in het begin aardig aan je Twin Block wennen.

Veel patiënten hebben in het begin last van:

  • Een moe gevoel en pijn in de kauwspieren
  • Moeilijk praten
  • Gevoelige tanden
  • Veel speeksel
  • Slissende spraak

In de regel duren deze klachten niet lang. Hoe beter je de Twin Block draagt des te sneller zullen ze verdwijnen. In het beging kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg het dan gerust, we slijpen dan wat van de beugel af. Als je de Twin Block volgens de voorschriften draagt, ben je er in een week aan gewend.

Zorg dat je de Twin Block goed onderhoudt. Iedere keer als je je tanden en kiezen gaat poetsen, poets dan ook de beugel met wat tandpasta of zeep en een aparte tandenborstel. Als zich tandsteen op de beugel vormt, kun je hem af en toe reinigen met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten.

HET IS HEEL BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST!

Terug naar infobladen