Twin block

Zojuist heb je een Twin Block van de orthodontist gekregen, omdat je onderkaak te ver naar achteren ligt. Een Twin Block zorgt ervoor dat je onderkaak harder naar voren kan groeien. Na de behandeling zullen je kaken beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Doordat je onderkaak naar voren groeit zal je uiterlijk ook iets veranderen. 

Een Twin Block zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden zullen ze de onderkaak in de nieuwe, juiste stand houden; pas dan kan de onderkaak echt gaan groeien (bot aanmaak bij het gewricht). Een Twin Block werkt alleen als hij 24 uur per dag gedragen wordt, volgens de voorschriften. Alleen tijdens het tandenpoetsen mag de beugel even uit. Tijdens de maaltijd moet je de Twin Block dus inhouden, net als bij het sporten. Uitzondering hierop zijn de sporten waarbij een gebitsbeschermer gedragen moet worden; dus bij hockey en vechtsporten moet de beugel vervangen worden door een mondbeschermer.

De beugel moet dag en nacht gedragen worden. Je moet er dus ook mee eten. Probeer het eten en drinken zo veel mogelijk te combineren, zodat je gebit minder vaak aan suikers blootgesteld wordt. Spoel na het eten of drinken je mond altijd goed met water. Maak je beugel altijd goed schoon met een borstel en het liefst gecombineerd met tandpasta.

Wanneer je dicht bijt met de onder- en bovenbeugel, dwingt de beugel je dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin aardig aan je Twin Block wennen. 

Veel patiënten hebben in het begin last van:

  • veel speeksel
  • een moe gevoel en pijn in de kauwspieren
  • wennen met praten
  • gevoelige tanden
  • slissende spraak

In de regel duren deze klachten niet lang. Hoe beter je de Twin Block draagt des te sneller zullen ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg het dan gerust, we slijpen dan wat van de beugel af. Als je een Twin Block volgens de voorschriften draagt, ben je er in een week aan gewend.

Zorg dat je een Twin Block goed onderhoudt. Iedere keer als je je tanden en kiezen gaat poetsen, poets dan ook de beugel met wat tandpasta en een tandenborstel of een nagelborstel schoon. Als zich tandsteen op de beugel vormt, kun je hem af en toe reinigen met een reinigingsmiddel voor kunstgebitten of leg de beugel een tijdje in natuurazijn.

HET IS HEEL BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST!

Terug naar infobladen