Vaste apparatuur

Zojuist heeft de orthodontist vaste apparatuur in je mond geplaatst. Als je in de spiegel kijkt, zie je dat op elke tand een bracket (slotje) is geplakt. Om sommige kiezen zit een metalen band (ring) met aangelaste buisjes. Door de brackets en de buizen heen loopt de boog (draad), die vastzit met kleine elastiekjes of metalen draadjes aan de bracket.

In het begin zal je moeten wennen aan je nieuwe beugel. Omdat er kracht op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend, zullen zij de eerste paar dagen gevoelig zijn en wat losser in de kaak gaan staan. Deze gevoeligheid kan wel een kleine week duren. Na elk bezoek aan de orthodontist kan dit weer een paar dagen optreden. Ook kun je in het begin wat last krijgen aan de binnenkant van je mond. Dit komt doordat je mond niet gewend is aan de beugel. Door een stukje witte was tegen de scherpe delen aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Gebruik deze was niet te snel en te vaak, want het is de bedoeling dat je mond gewend raakt aan je beugel. Na een paar dagen zal je geen last meer hebben, want de huid zal zich in de mond wat verdikken.

Het is van groot belang dat je voorzichtig met je beugel omgaat. Een beugel is vrij kwetsbaar. Harde etenswaren, zoals appels, pizza korstjes, stokbrood e.d. mogen niet afgebeten worden, maar moeten eerst in stukjes worden gesneden. Kleverige snoepwaren zoals toffees, kauwgom e.d. zijn uit den boze en mogen niet gegeten worden. Als de slotjes vaak los zijn, duurt de behandeling ook langer. Dit is zonde! Beperk zoete frisdranken zo veel mogelijk, drink liever water. Koolzuurhoudende dranken zijn niet slecht voor je beugel, maar wel slecht voor je tanden. Drink hiervan dus niet te veel. 

Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het gebit, wanneer het gebit zorgvuldig wordt schoongehouden. Iedere keer wanneer je wat gegeten hebt, is het noodzakelijk dat je je tanden en kiezen goed poetst. Ook moet je 1 maal daags met ragertjes onder de draad schoonmaken. Zet tijdens het poetsen, goed de haartjes van de borstel onder de boog en tussen de brackets. Vergeet niet ook je tandvlees voorzichtig mee te poetsen. Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is, kunnen er langs de brackets gaatjes komen. 

Wanneer er onverhoopt toch iets stuk zou gaan aan je beugel, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Wij maken met jou een afspraak voor de reparatie of combineren de reparatie met de controle afspraak.

Vaste apparatuur wordt ook gecombineerd met een buitenboordbeugel, plaatapparatuur of elastieken. Draag deze goed volgens de voorschriften! Dit heeft grote invloed op de tijdsduur van een behandeling. De elastieken dienen ook tijdens het eten gedragen te worden, tenzij anders geïnstrueerd. De elastieken moeten elke dag vernieuwd worden.

HET IS BELANGRIJK DAT JE MINSTENS 3 X PER DAG ALLE TANDEN EN KIEZEN NAUWKEURIG POETST.

Terug naar infobladen